mandag 29. april 2013

Solbær- og vaniljekake med mørk sjokolade

En både frisk og mektig dessertkake. Kombinasjonen bjørnebær, vanilje og sjokolade er inspirert av en av mine favoritt-is-pinner - Sol-Is! Her er en kake som spiller på den samme smaken - og som i motsetning til ispinnen, kan deles med mange! Enjoy :-).

Lag delene til kakene i rekkefølgen de står her.

Bunn
4 eggeplommer
5 egg
180 g sukker
180 g hvetemel
40 g kakao
60 g smør

Pisk eggeplommer, egg og sukker til eggedosis i kjøkkenmaskinen. Bland hvetemel og kakao i en bolle og vend det forsiktig inn i eggedosisen. Rør inn smeltet smør, og ha deigen i formen, halvveis opp på kantene. Stek på 180 grader i ca. 20 min. Avkjøl noe og bruk en kakering i passende størrelse (gjerne litt mindre enn kaken) til å skjære ut bunn. La kaken bli i bunn av kakeringen, moussen skal helles oppå her - etter at kaken er nedkjølt (sett gjerne i kjøleskap).

Solbærmousse
90 g italiensk marengs:
      0,27 dl vann
      54 g sukker
      Vann og sukker kokes til sukkerlake (ca 120 grader)

      35,7 g eggehvite
      1/3 ts sitronsaft
      18 g sukker
   
      Eggehvite, sukker og sitronsaft piskes til marengs. Tilsett så den kokende sukkerlaken i en tynn  
      stråle mens du pisker forsiktig, skru deretter opp hastigheten og pisk til blandingen har
      romtemperatur og du har en tykk, skinnende og stiv marengs.

140 g solbærpuré (mos solbær med stavmikser og press ut saften gjennom en sil)
1,5 dl fløte
3 plater gelatin

Legg gelatinplatene i kaldt vann noen minutter. Ta litt av solbærpureen og varm forsiktig opp, bland deretter i den oppbløtte gelatinen. Hell pureen med gelatinen tilbake i den øvrige pureen og bland godt, før du blander det inn i marengsen til en glatt røre. Pisk krem, og vend inn i marengs/puré-blandingen. Hell over sjokoladebunnen, og lag en jevn overflate. Sett i fryseren til den stivner (evt. kjøleskapet hvis du har god tid).

Vaniljemousse
2,5 dl melk
100 g sukker
1 vaniljestang
1,5 eggeplommer
1/2 ss maisenna
3 pl gelatin
2,5 dl kremfløte

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann noen minutter. Bland melk, sukker og delt vaniljestang til vaniljemoussen i en tykkbunnet kasserolle og varm opp til 80 grader. Pisk maisennamel med eggeplommene. Hell melkeblandingen over plommene. Pisk godt over vannbad cirka 10 minutter.
Avkjøl til cirka 50 grader og rør inn gelatinen. Avkjøl til så vidt lunken væske. Halvpisk kremfløten og bland inn med stor visp så ikke luften går ut av massen. Hell over den stivnede bjørnebærmoussen, lag en HELT GLATT OVERFLATE og sett i fryseren til moussen er stiv.

Sjokoladeglasur
75 g vann
150 g sukker
150 g glukose
100 g Viking-melk
5 gelatinplater
150 g mørk sjokolade 70 %

Kok opp vann, sukker og glukose til 105 grader (eller i 2 min). Tilsett fløte og kok opp på nytt. Tilsett bløtlagt gelatin og så sjokolade. Rør godt og avkjøl til lunken temperatur før bruk. Hell over den avkjølte, stive kaken.

Pynt som du ønsker - min filosofi på en sånn fin, blank glasur, er "less is more".

Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar